Nabehli muklovi na vidle.

23. februára 2017, patriot, Nezaradené

Ako sme sa z médii dozvedeli, bol včera vzatý do väzby päťdesiat ročný páchateľ vraždy, ktorý brutálne päťdesiatdeviatimi ranami nožnom usmrtil svoju dvadsaťosem ročnú partnerku. Bola to už jeho druhá vražda. Za tu prvú, ktorú spáchal uškrtením inej, iba osemnásťročnej tehotnej partnerky a poliatim kyselinou ďalšej ženy, bol v roku 2000 odsúdený Krajským súdom v Banskej Bystrici na 23 rokov väzenia. Za údajné dobré chovanie bol v lete 2016 podmienečne prepustený Okresným súdom v Trenčíne na slobodu. Na cestu vyfasoval trojročný ochranný dohľad a šestročnú skúšobnú dobu. Nebyť tejto fatálnej chyby celého justičného systému, mohla jeho posledná obeť dnes ešte žiť.
Niekto si povie, že veď dotyčná slečna mohla vedieť s kým sa rozhodla žiť. Niektorí ľudia a ženy zvlášť, však až do trpkého konca žijú v idealistických predstavách, že sa im grázla podarí prevychovať. Niektorým sa podarí z takého vzťahu včas vycúvať, niektorým s menšími šrámami, niekto na to doplatí veľmi tragicky. Môžete mi ak chcete veriť, viem o čom hovorím.
V duchu som si však pomyslel, či je normálne, aby sa páchateľ tak závažných skutkov dostal predčasne na slobodu pre údajné slušné chovanie, za ktoré mal byť dokonca, predstavte si, jedenásťkrát disciplinárne odmenený? Nie je náhodou povinnosťou odsúdeného, ergo ako v tomoto prípade vyloženého mukla sa vo väzení počas celého výkonu trestu vzorne správať? Veď je to nápravno-výchovné zariadenie a nie dobrovoľnícky tábor alebo rekreačný ústav v ktorom si môže robiť čo sa mu zachce. Slová hovorkyne väzenskej a justičnej stráže o priebehu jeho pobytu za mrežami mi mali snáď vytlačiť slzu z oka a tohto mukla poľutovať pre to, že ho nevypustili medzi slušných ľudí už dávno? Systém disciplinárnych odmien vo väzení je pomýlený. Väzenským prostredím ostrieľaným muklom ako je tento, evidentne slúži systém disciplinárnych odmien ako barlička pri ich kalkuláciach pre skoršie podmienečné prepustenie z výkonu trestu.
Sudcovia aj znalci sa vyhovárajú jedni na druhých. Všetci však, od vychovávateľov vo väznici cez znalcov až po sudcov ktori sa podieľali na jeho podmienečnom prepustení a tvária sa pri tom, že majú maslo na hlave, si môžu spytovať svedomie. Dobehol vás svojimi pretvárkami a zhltli ste mu všetky jeho finty za ktoré ste ho ešte disciplinárne odmenili. To je trapas. Vaše odborné vedomosti a profesionálne skúsenosti evidentne nesiahajú ani po kolená jeho prefíkanosti ktorou ste sa nechali obalamútiť. Na vašom mieste by som sa za takéto diletanstvo hanbil a výčitky svedomia by so mnou lomcovali do smrti. Lenže niečo také je pre vás zrejme neznámy pojem, pretože môžete svoje zlyhanie alibisticky hodiť na iných bez akéhokoľvek postihu. V právnom štáte by šikovný právnik pozostalých vysúdil parádné odškodné za vaše zlyhanie. Tu však môžete pokojne šúchať nožičkami pod stolom v teplučku, za dobré platy a nehorázne odmeny za sfušované znalecké posudky. A my vonku môžeme iba dúfať, že znova nevypustíte z basy nejakého exota. Ono ich je na slobode tých vrahov vďaka vašej (ne)činnosti aj tak dosť.
Nabehli ste mazanému muklovi na vidle. A o tom to je.