Blamáž po hymne.

8. mája 2017, patriot, Nezaradené

Rozmýšľam už dva dni či mám vôbec reagovať na neúmyselný omyl nemeckého dídžeja pri spustení Slovinskej hymny po našom sobotňajšom víťazstve na majstrovstvách sveta v hokeji nad Talianskom a na reakcie pod článkom v Pravde k tejto udalosti.
Viac ako tento omyl ma totiž dožrali reakcie niektorých fanúšikov na tomto zápase a po ňom pred štadiónom ako to bolo vidieť v TV novinách na JOJ-ke. Potácajúci ožrani s fľašami v ruke nad hlavou hulákali čosi čo mala podľa nich byť slovenská hymna. Na ďalšom zábere zase ďalšia partia v krčme pripito sa knísajúci tiež s fľaškou v ruke – veď ako ináč – tiež zavýjali čosi čo tiež nemá so slovenskou hymnou nič spoločné. No a do tretice sme mali možnosť vidieť partiu fanúšikov sediacich a spievajúcich v autobuse. Najprv som si myslel, že idú z výletu a spievajú si sláva nášmu výletu, nezmokli sme už sme tu. Až komentár k šotu ma presvedčil, že to mala byť naša hymna.
Reakcie čitateľov pod článkom a niektorých politikov a poslancov sa týkali vo väčšine iba kritiky nešťastného omylu dídžeja, všeobecne pomenovanú ako blamáž, žiadna ale chovania slovenských fanúšikov. Usporiadatelia sa ospravedlnili, hanba však zostala u nás doma.
Viete, som zo starej školy v ktorej nás učili, že pri hymne sa máme postaviť a stáť v pozore, bez čiapky na hlave a ten kto nevie poriadne spievať, nech radšej mlčí alebo si jej slová aspoň v duchu alebo potichu hovorí. To preto, aby pred ostatnými nevyzeral ako nevychovaný hlupák.
Neviem teda kto a čo učia v tých školách teraz, kedˇ chovanie niektorých ľudí pri štátnej hymne pripomína skôr stádo idiotov bez štipky úcty ku symbolu štátnosti.
V cudzom oku vidia smietku, vo vlastnom však brvná o ktoré by sa potkol aj slon im nevadia. Hrdí a slušní fanúšikovia by vstali a hymnu odspievali. Radosť z víťazstva sa dá vyjadriť i slušným spôsobom tak, ako to robí aj väčšina priaznivcov športu. Hulváti sa prejavia agresivitou ako v tomto prípade. Tak čia je to blamáž?
Strelili sme si vlastný gól.
Vlastne, aj čo sa dá čakať. V televízii vzory nevidieť a od politikov tiež nič rozumné a poučné k vlastnej štátnosti nepočuť. Nevážia si nadobudnutú slobodou a štátnosť za ktorú nemuseli precediť kvapku krvi, preto sa k nej stavajú ľahostajne a bezcitne. Poklonkovanie cudzím a falošným symbolom sa stalo módou počnúc prezidentom Slovenskej republiky, cez predstaviteľov vlády a poslancov je smutným obrazom nášho vlasteneckého cítenia. A toto nemusí dobre skončiť.