Založ si blog

Excelentní rasisti u prezidenta SR.

Od najvyšších ústavných činiteľov počnúc prezidentom SR sa dozvedáme o stále narastajúcom antisemitizme, fašizme, rasizme xenofóbii a ich nebezpečí pre našu spoločnosť. V poslednom prejave prezidenta SR o stave republiky v parlamente pri tejto téme vyhlásil voči týmto javom nulovú toleranciu na internete, športoviskách na ulici a ich zahnaní do kúta. Súhlasím.

Ak teda pán prezident myslí vážne to čo hovorí (o čom nepochybujem), rasistov a xenofóbov už má dávno priamo pred očami a nič sa nedeje. Nech si obzrie Máriu Teréziu a jej otca Karola VI. v Prijímacom salóne svojho prezidentského úradu v Bratislave. To ona po svojom otcovi – inak agresívnom psychopatovi a vrahovi, ktorý bezdôvodne zastrelil svojho dvorana – prevzala a striktne dodržiavala jeho protižidovské nariadenia z r. 1726, tzv. Translokačný reskript o uzavretí židov do giet a familianstský zákon stanovujúci numerus clausus o maximálnom počte židovských rodín v krajine v dôsledku ktorého sa legáne mohli ženiť iba prvorodení synovia. Ona v r. 1744 v rámci svojej  celoživotnej nenávisti voči židom ich nechala vysťahovať z Viedne a Prahy a až keď zistila, že to má tvrdý dopad na príjem do kráľovskej pokladne, im napokon povolila spätné prisťahovanie za tzv. Tolerančnú daň. Prikázala, aby každá židovská duša napr. vo vtedajšej Bratislave či bohatá alebo chudobná túto daň vo výške dva floreny zaplatila aj pod hrozbou násilia a chudobní, za ktorých túto daň nezaplatia bohatí, budú vykázaní. Židom zakázala sa holiť a prikázala nosiť dlhé brady. Napriek ich úpenlivým prosbám trvala na ich hanlivom označení žltými páskami, ktoré museli nosiť židia na vrchnom odeve. Ona pri vykonštruovanom procese v r. 1764 a krivom obvinení 70 židov zo smrti päť ročného chlapca v obci Okrucany, neďaleko Sabinova udelila súhlas tamojšiemu súdu aby bolo použité pri vypočúvaní posledného obvineného útrpné právo, ktorému po dvojdňovom mučení podľahol. Až na základe pádnej argumentácie obhajoby síce napokon nariadila proces ukončiť a ostatných prepustiť, čo však chudákovi nevinnému židovskému učiteľovi bolo asi tak platné, ako masť na drevenú nohu.

O tom, že z nej nebola ani žiadna ľudomilka svedčí fakt, že až do svojej smrti v r. 1780 tvrdo obhajovala zájmy šľachty. Odmietala z toho titulu zrušiť nevoľníctvo a akékoľvek snahy o zmeny v tomto smere kruto potláčala. Nechala vypáliť niekoľko dedín v Čechách po potlačení roľníckeho povstavnia v r. 1775 z ktorých sa obyvatelia chceli pridať na stranu bavorského kráľa pretože im sľuboval lepšie životné podmienky. V tých dedinách z ktorých sa na jeho stranu nechali zverbovať regrúti do jeho vojska, nechala popraviť náhodne vybraných a nevinných rukojemníkov. Na jej priamy príkaz boli pálené mestským katom v Bratislave knihy s protihabsbugskou a v Nitre s protestantskou tématikou. Sprísnila tresty pre odpadlíkov od katolícizmu a zakázala zmiešané manželstvá medzi katolíkmi a protestantmi, ktorých navyše nechala vysťahovať do najodľahleších častí Uhorska, Sedmohradska a Báčky. Teda, verejné pálenie protirežimových kníh, vypaľovanie dedín,  deportácie židov do giet a ich potupné označovanie, vraždenie nevinných rukojemníkov, rasizmus, xenofóbia a antisemitizmus v dnešnom ponímaní ako vyšitý v podaní Márie Terézie a jej otca a to všetko cca 150 rokov pred ich krajanom A.Hitlerom ktorý robil to isté. Reformy, ktoré sú jej pripisované si nevycucala z prsta ale jej ich pripravili iní a bola k nim viac-menej dotlačená, lebo civilizácia sa na ňu rútila zo západu, zatiaľ čo ona k nim pristupovala len so zjavnou neochotou ako tvrdia historici oslobodení od prohabsburgskej historiografie.

Ďalší z galérie – jej manžel Štefan Lotrinský sa k vládnutiu nedostal a ani o vládnutie príliš veľký záujem nemal hoci bol cisár, rád tieto kompetencie prenechal Márii Terézii, ktorá sa zase cisárovnou nechala titulovať, hoci ňou nebola ani zvolená, ani korunovaná. Iba jeden raz ho pustila do vojenského ťaženia kde svojimi diletantskými radami a zasahovaním do velenia spôsobil hotovú katastrofu, preto ho hneď na to povolala naspäť. Zato mal mnoho mimomanželských milostných pomerov okrem iných aj s viedenskými herečkami a pobehlicami, ktoré ho nakazili pohlavnou chorobou a on zase Máriu Teréziu. Rozdával im drahé dary a domy, kvôli čomu Mária Terézia zúrila. Mal však z čoho, lebo staval a zriaďoval banky cez ktoré úveroval aj kráľovskú pokladňu, manufaktúry na keramiku a textil, ktorý dokonca predával poza chrbát svojej manželky aj na uniformy pre armádu pruského kráľa Fridricha II. počas sedemročnej vojny v r. 1756-1763 v ktorej bojovali Rakúsko a Prusko proti sebe. Kšeft je kšeft, však ide o prachy.

Z principiálneho hľadiska rasista s jeho rasistickými názormi a skutkami je vždy rasistom. Či to bolo v minulosti alebo je to dnes. Ľudia s nebezpečnými názormi a skutkami boli nebezpeční pre svoje okolie tak v minulosti ako aj teraz. Si myslím alebo sa mýlim? Neviem kto, s akým zámerom,  kedy a vlastne aj prečo tam tieto portréty excelentných rasistov vyvesil keď sa o vybudovanie tohto sídla úradu prezidenta SR žiadní habsburgovci ani nezaslúžili a ani ich nikdy nevlastnili. A neviem vlastne pochopiť ani to, čo tam vôbec hľadajú, čo je to Hofburg alebo Schonbrunn alebo múzeum?

Nie sme rakúska gubernia, ale suverenna republika.

Skutočne krásna galéria, len čo je pravda a príkladný vzor pre vlasteneckú, morálnu a etickú výchovu mládeže.

V histórii Slovenska je určite nájde dosť osobností, ktoré sa pričinili o pozdvihnutie slovenského národa, jeho sebaurčenie a ktorých portréty by si zaslúžili miesto v týchto priestoroch kde hlava štátu prijíma okrem iných aj zahraničných veľvyslancov a hosťov. Lenže to by zrejme nebolo dosť svetové.

Rád by som v tejto súvislosti pripomenul, že podľa „Malej encyklopédie Slovenska“ vydanej Ústavom Slovenskej akadémie vied sa pod heslom Habsburgovci uvádza, že to boli okrem iného citujem: „zotročovatelia slovenského ľudu nad ktorým vládli takmer 400 rokov“.

Tak sa teda pýtam pán prezident, ak smiem, čo je toto za galériu, sú to vari patróni Slovenska? Má snáď ktosi problém s historickou pamäťou alebo sa nevie zbaviť servilnosti voči tomuto monarchistickému rodu? A začo?

Na moje otázky nemusím dostať odpoveď, dajte si ju sami. Ale hanba padá v mojich očiach za túto galériu a jej prezentáciu na Vás.

P.S. A ešte jeden paradox. Vonku čestná stráž v uniformách slovenských dobrovoľníkov zo Slovenského povstania v r. 1848-1849, vo vnútri predstavitelia rodu po boku ktorých bojovali a ktorý ich po porážke uhorskej revolučnej armády podrazil a  dané sľuby slovenským predstaviteľom ako vždy, nikdy nesplnil.

No fúj v parlamente.

15.02.2024

Ze záberov uniklých z parlamentu som zistil, že okrem známych indivíduí kerí nikdy v hulvátsve nesklamali, sa objavili aj noví dorastenci. A tí sa už okato snažá tromfnút aj starých matadorov vyblakuváním jako napríklad: úchyláci, podržtašky, mafiáni, hanba, fúj a aj nazornými pomóckami ve forme plagátikov vymyslených údajne vlasnými hlavámi a zaplatených istotne z [...]

Trnavský kožkár narušil tlačovku.

14.09.2023

Ked som bol malý chalan chodil po našém meste jeden počerný chlápek, neviem odkál ból, na starém rozheganém aute a cez amplión vyrevúval, že “ kóóóžky, kupujem kóóóžky”. Ludie mu nosili k autu šelijaké kožky ze zajacov, aj čosik, čo sa na kožky ze zajácov v našich očách podobalo. Spokojnost bola po rokuvání o cene na oboch stranách a kožkár pokračoval za [...]

Nafukuvacie odstrašenie

10.06.2023

Toť, len nedávno ukazuvali v televízore jennu fintu, kerú českí koumáci vymysleli a hovorili, že jako si Rusi vystrielajú drahé rakety na ich lacné nafukuvacie atrapy raketometov a tankov. Čosik podobné tun už síce bolo za druhej svetovej vojny, ale vtedy neboli ani hentaké raketomety, ani hentaké moderné americké tanky. Na to došli až včileky akurátneky v Česku. Asi [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 186586x
Priemerná čítanosť článkov: 3520x

Autor blogu

Kategórie