Založ si blog

A je nakúpené.

Keď som bol v päťdesiatich rokoch minulého storočia malý chalan, chodieval občas na námestie k autobusovej zastávke jeden báčik s veľkým paprndeklovým kufrom z ktorého predával sväté obrázky. Tetušky k lavičke privolával dookola krikom „Kúúúpujte svaté obrázky Krista, Boha, Mariu“, čo sa naša banda z ulice samozrejme bleskovo naučila, preto sme mu zborovo revom vypomáhavali, keď naberal dych. Z toho ale vôbec nadšený nebol, aj keď mu z našej strany žiadna konkurencia nehrozila alebo našu iniciatívu ako mu zvýšiť odbyt svätých obrázkov nepochopil, pretože voči nám pri odhaňaní vytasil úplne inú verziu, „Krista, Boha vášho, tak vás zmalujem, že vás ani Maria nespozná“. Na neočakávaný zvrat situácie sme sa my starší s rehotom, tí mladší ľaknutí a tí najmenší s vypleštenými očami rozpŕchli na všetky strany, aby sme spoza najbližšieho rohu vykúkali, vyhodnocovali a mudrlanti sa tromfovali, čo a ako ďalej.
Táto historka z môjho detstva mi príde na myseľ vždy vo chvíľach, keď sa v médiach objaví správa týkajúca sa nákupu akýchkoľvek zbraní. Keď sa dozvedám z centrály NATO, ako dookola opakujúcimi hrozbami zo strany Ruska vnucujú na predaj všelijaké kolesové transportéry, tryskáče, logistické centrum NATO, už nie 2% ale 4% HDP na zbrojenie a kto viac nezaplatí, toho chrániť nebudú. Pod pláštikom príspevkov na rekonštukciu vojenských letísk vlastné nasáčkovanie leteckých základní a čo ja viem čo ešte za miliardy EUR len preto, že je nám to údajne veľmi treba. Včera už z Ameriky dorazili do Európy prvé tzv. Inteligentné bomby za 20 miliónov dolárov. Neverím, že k ich ostrému použitiu na jej území niekedy dôjde, a tak sa ktosi môže falošnou ilúziou iba utešovať, ako sme dobre nakúpili. Asi tak, ako tie tetušky „svaté“ obrázky od báčika, ktoré si zakladali do spevníkov, za sklo na kredenci alebo len tak do šuflíka nočného stolíka. Tiež im neboli na nič iné, ako na utešovanie a pozeranie.
Fakt na staré kolená žasnem nad tým, ako sa civilizované národy prostredníctvom svojich vlád znova nechávajú ťahať už nielen za nos, ale priamo za nohy, balancujúc nad priepasťou v podobe fatálnej vojny. Je tragédiou ľudstva, že sa nepoučilo a pre finančné obohacovanie hŕstky nenažrancov zbrojárskej lobby sa nimi stále necháva proti sebe hecovať a vmanipulovať pod rôznymi zámienkami do vzájomného vyvražďovania pre ich blaho. Žiadne heslá ako „Pretavme zbrane na pluhy“, „Za svetový mier“ a podobné, ktoré sa objavovali po II.svetovej vojne sa dnes už „nenosia“ a ich propagátori by boli iba terčom posmechu. Dnes je heslom dňa zbrojárskej lobby vyvolávanie a prikrmovanie strachu z Ruska, Číny a ďalších krajín, ktoré sa rozhodli ísť vlastnou cestou. Žiadne manifestácie a protivojnové protesty ľudí, najmä tých mladých, ktorým ide o život a budúcnosť proti vládam vo svete a doma proti zbrojárskej mafii. Ako keby sa to nikoho netýkalo a boli spokojní s tým, kam to všetko speje. Neustálé vyvolávanie, udržiavanie a podporovanie konfliktov v rôznych častiach sveta je podstata ich taktiky a stratégie o ovládnutie záujmových krajín. O ich zničenie, uvalovanie sankcií i vyrabovanie a následne prejavenie neobyčajného záujmu o ich vybudovanie.
Stupňujúce fantasmagorické blúznenie, že Rusi sú tou najväčšou hrozbou pre tento svet, že po ničom inom zrejme netúžia, len ako si začať nejaký globálny ozbrojený konflikt nemá konca kraja. Načo by to robili? Tento hrdý a svoju vlasť milujúci národ odolal vo svojej histórii nájazdom Mongolov, Vikingov, Turkov, Napoleonovi, Hitlerovi a nezlomila ho ani éra tzv. stalinizmu. Nepotrebuje žiadny cudzí „lebensraum“, lebo má toho svojho až-až. Nepotrebuje žiadne cudzie prírodné bohatstvo, lebo má toho svojho aj na predaj, čo kohosi veľmi okato žerie. Nie je v žiadnej inej krajine na svete toľko rodín ako v Rusku z ktorých by vo vojnách niekto nezahynul. A nezabúdajú na to!
Dajte už konečne pokoj. Doprajte národom mier a život bez vašich primitívnych konšpirácií, zbraní a hlavne bez vojen. Neklamte, že to robíte pre naše dobro, keď každý človek, ktorý si vidí ďalej ako na špičku nosa vie, že tu ide predovšetkým o vaše obrovské zisky a provízie. A nestrašte ľudí len preto, že sa vám zdá, že máte stále málo. Ľahko sa môže stať, že nebudete mať celkom nič.
A o tom to je.

No fúj v parlamente.

15.02.2024

Ze záberov uniklých z parlamentu som zistil, že okrem známych indivíduí kerí nikdy v hulvátsve nesklamali, sa objavili aj noví dorastenci. A tí sa už okato snažá tromfnút aj starých matadorov vyblakuváním jako napríklad: úchyláci, podržtašky, mafiáni, hanba, fúj a aj nazornými pomóckami ve forme plagátikov vymyslených údajne vlasnými hlavámi a zaplatených istotne z [...]

Trnavský kožkár narušil tlačovku.

14.09.2023

Ked som bol malý chalan chodil po našém meste jeden počerný chlápek, neviem odkál ból, na starém rozheganém aute a cez amplión vyrevúval, že “ kóóóžky, kupujem kóóóžky”. Ludie mu nosili k autu šelijaké kožky ze zajacov, aj čosik, čo sa na kožky ze zajácov v našich očách podobalo. Spokojnost bola po rokuvání o cene na oboch stranách a kožkár pokračoval za [...]

Nafukuvacie odstrašenie

10.06.2023

Toť, len nedávno ukazuvali v televízore jennu fintu, kerú českí koumáci vymysleli a hovorili, že jako si Rusi vystrielajú drahé rakety na ich lacné nafukuvacie atrapy raketometov a tankov. Čosik podobné tun už síce bolo za druhej svetovej vojny, ale vtedy neboli ani hentaké raketomety, ani hentaké moderné americké tanky. Na to došli až včileky akurátneky v Česku. Asi [...]

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Video zo zdemolovania semaforu stále nezverejnili

26.04.2024 09:26

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 08:42

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 186813x
Priemerná čítanosť článkov: 3525x

Autor blogu

Kategórie