Založ si blog

O nepotopiteľných.

Nepotopiteľný Sam, inak známy aj ako Oscar, bol kocúr – maskot, na troch lodiach. Svoju púť po svetových moriach začal s neznámym námorníkom z posádky nemeckej bojovej lode Bismarck. Dňa 18. mája 1941 bol už na jeho palube keď sa pohyboval z Nórskeho fjordu Bergen smerom na Atlantický oceán, aby tam narušoval zásobovacie trasy smerujúce do Veľkej Británie. Dňa 27. mája 1941 sa po torpédovaní Bismarck potopil a z jeho posádky 2200 mužov sa zachránilo iba 115 námorníkov. Kocúra Oscara, ktorý sa kdesi odplavil na kuse dosky po niekoľkých hodinách od potopenia vylovil ako jediného britský torpédoborc HMS Cossack na ktorom dostal meno Sam a niekoľko mesiacov zostal na jeho palube. Teda až do 24. októbra 1941, kedy bol Cossack ťažko poškodený torpédom vypáleným z nemeckej ponorky U-563. Pri výbuchu zahynulo 159 námorníkov, ale Sam zase prežil. Posádku aj s kocúrom Samom vzal na palubu torpedoborec HMS Legion. Pri Gibraltári sa poškodený Cossack 27. októbra 1941 potopil. Potom bol Sam “prevelený” na palubu HMS Ark Royal, ktorý sa podieľal na potopení Bismarcka, ale ani tam nemal Sam kľudný život. Pri návrate z Malty bola loď torpédovaná ponorkou U-81 a dňa 14. novembra 1941 po prieniku veľkého množstva vody do trupu išla veľmi pomaly ku dnu. Všetci námorníci boli zachránení. Až na Sama. Ten bol nájdený neskôr motorovým člnom zase ako sa držal drevenej dosky nezranený ale veľmi “rozhnevaný”. Sama už na žiadnu loď neposlali, presťahovali ho do námornického domu v Belfaste, kde prežil koniec vojny a kde dodýchal v roku 1955.
( Zdroj: internet)
Na našej politickej scéne sa vyskytla v poslednej dobe tiež nejedna nepotopiteľná bytosť. Vyskytujú sa medzi politikmi alebo poslancami. Lovia a živia škandále iných, spoliehajúc sa na to, že všetci ľudia stratili pamäť a zabudli na to, čo robili a ako sa správali oni sami. Pred časom sa jeden z nich vyjadril, že by kýblikom, ako kedysi na pieskovisku, mlátil po hlave takých ako je iný plagiátor s titulom JUDr. To, že kýblik už jemu samému poletoval nad hlavou asi pre náhlu stratu pamäte a nekritickú samoľúbosť ešte netušil. Ako aj jeho konkubíne, ktorej plagiátorstvo u iných vadilo, ale to jej, bolo akože v poriadku. Moralizovanie a zveličovanie nedostatkov do žerava u oponentov sa v momente zvrtne, ak sa jedná o seba, alebo o “svojich”. Vtedy už nič neplatí. To je také pokrytectvo a farizejstvo, podceňovanie inteligencie a šponovanie trpezlivosti ľudí, až to plieska dverami. Je pre mňa rozčarovaním, že na takýchto zákerných hrách sa zúčastňujú aj ženy poslankyne a kvázi političky. Aby nedošlo k omylu, nie som proti tomu, aby sa ženy akokoľvek angažovali. V mojom živote som ženy vnímal ako jemné, nekonfliktné, milé a mimoriadne obetavé stvorenia. A ako také ich mám rád. Preto by som očakával, že sa takto budú správať aj v politike. Teda, že budú obrusovať a krotiť parlamentné trenice a presadzovať umiernené riešenia konfliktov či na domácej alebo medzinárodnej scéne. S poľutovaním však musím konštatovať, že sa tak v našom parlamente nedeje. A to, čo tam vidím, sa s mojou predstavou o ženách žiaľbohu vôbec nezhoduje.
Kocúr Sam, alias Oscar sa stal nepotopiteľným vďaka kusu laty, ktorá ho udržala na hladine po výbuchu torpéda. Naše kvázi politické celebrity sa pre zmenu stali nepotopiteľnými aj napriek kolosálnym výbuchom ich škandálov a držia sa na hladine vďaka svojim voličom, ktorí im tak umožňujú spokojne a bez hanby si užívať ich poslanecké platy a výhody.
A o tom to je. Ďakujem za pozornosť.

No fúj v parlamente.

15.02.2024

Ze záberov uniklých z parlamentu som zistil, že okrem známych indivíduí kerí nikdy v hulvátsve nesklamali, sa objavili aj noví dorastenci. A tí sa už okato snažá tromfnút aj starých matadorov vyblakuváním jako napríklad: úchyláci, podržtašky, mafiáni, hanba, fúj a aj nazornými pomóckami ve forme plagátikov vymyslených údajne vlasnými hlavámi a zaplatených istotne z [...]

Trnavský kožkár narušil tlačovku.

14.09.2023

Ked som bol malý chalan chodil po našém meste jeden počerný chlápek, neviem odkál ból, na starém rozheganém aute a cez amplión vyrevúval, že “ kóóóžky, kupujem kóóóžky”. Ludie mu nosili k autu šelijaké kožky ze zajacov, aj čosik, čo sa na kožky ze zajácov v našich očách podobalo. Spokojnost bola po rokuvání o cene na oboch stranách a kožkár pokračoval za [...]

Nafukuvacie odstrašenie

10.06.2023

Toť, len nedávno ukazuvali v televízore jennu fintu, kerú českí koumáci vymysleli a hovorili, že jako si Rusi vystrielajú drahé rakety na ich lacné nafukuvacie atrapy raketometov a tankov. Čosik podobné tun už síce bolo za druhej svetovej vojny, ale vtedy neboli ani hentaké raketomety, ani hentaké moderné americké tanky. Na to došli až včileky akurátneky v Česku. Asi [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 186569x
Priemerná čítanosť článkov: 3520x

Autor blogu

Kategórie